//super awesome !
OWNER

Navigation : touch hover image



Stories Owner Linkies Stuff

hello ppl ! Welcome to Super Blog :D Enjoy your read :)


Bigfoots!




Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: Cikmimin
Re-Edited By: Aten
Others:   


Kehilangan

Assalamualaikum 

Image result for sad song joong ki gif

hi hi hi hi hello hi 

Harini nak share sikit story tentang kehilangan 

Semua pernah rasa macam mana perasaan kehilangan . Perasaan yang sangat berat dan terpaksa melepaskan ia pergi . Perasaan yang paling semua orang nak jauhi dan takuti .

Macam aku...

Aku pernah hilang kawan. Bukan seorang, tapi ramai  sebab banyak kali terjadi. Tapi semua tu tak mengganggu sangat perasaan aku. Aku mula rasa kehilangan lepas kehilangan orang yang paling aku sayang

Arwah nenek 

Yang sentiasa jadi mak kedua buat aku . Yang sentiasa jadi pendengar setia aku selain mama . Yang sentiasa jadi chef professional aku  Yang sentiasa teman aku  Yang selalu redha waktu cucu nakal dia ni usik dia Yang selalu bela aku  Yang tak kisah pun aku panggil mak walaupun aku hanya pangkat cucu je pun 

Mak... Akak redha, tapi akak rindu mak sangat  Semoga mak tenang disana dan Allah tempatkan mak dikalangan orang2 yang beriman dan bertakwa 

 Iloveyou mak 

Image result for sad song joong ki gif



Kenapa nak tutup?

Assalamualaikum 


 
Hi hello hi hi hello hi 

Haritu aten ada baca satu statement ni tau. Ayat dia berbunyi lebih kurang macam ni :

"Tuhan dah bagi rambut dekat manusia, yang pergi tutup buat apa??? Nampak sangat menghina ciptaan Tuhan!!! Kalau Tuhan nak manusia macam hantu bungkus, dari zaman DIA cipta Hawa lagi dia dah bungkuskan Hawa tu... hallo Hawa atau Eve tu rambut warna emas okay, panjang mengurai, berkepuk-kepuk bla bla bla.." *malasnakuppanjang-ii

Ehem, saudari, tidak susah pun untuk kita memakai tudung dan terdapat banyak faedah jika kita mengikut apa yang diperintahkan oleh Allah swt.

1. Fakta 

Tengkorak (human skull) manusia antara lelaki dan perempuan ada 10 perbezaan (setakat yang dikaji) , dan antara perbezaan yang paling ketara adalah pada MASTOID PROCESS..
Apa itu MASTOID PROCESS? Mastoid process ni adalah struktur tulang yang menonjol keluar sedikit di bahagian belakang telinga (cuba rasa, 0.5-1 cm dari belakang telinga) dan untuk lelaki dan perempuan, ianya sangat beza saiznya.. Untuk lelaki saiznya besar dan mudah untuk dirasa dan untuk perempuan saiznya kecil saja.
Allah S.W.T. ini sangat sayangkan hambanya, kerana itulah disyariatkan pemakaian tudung. Hal ini kerana, dalam mastoid process ini ada sekurang-kurang empat saraf yang penting antaranya ialah FACIAL nerve (C7). Dan apa pula fungsi facial nerve ni? Facial nerve ini berfungsi untuk muscle-muscle yang berada di muka kita, senyuman kita, gelak tawa kita dan riak muka kita semuanya.
Kerana saiznya mastoid process ini kecil berbanding lelaki, apabila sejuk, nerve ini akan MUDAH MENGECUT dan akan membuatkan fungsinya tidak begitu effective dan untuk jangka masa yang panjang, ianya akan memberi kesan kepada TONA MUKA.
Oleh hal yang demikian, pemakaian tudung kepada wanita adalah digalakkan demi untuk melindungi wanita , untuk diri wanita itu sendiri, dan untuk kecantikan dia juga. oleh sebab itulah siapa-siapa yang menjaga auratnya, tudungnya, wanita itu tampak lebih awet muda dan berseri-seri. Senyuman lebih manis, lebih menarik , lagi indah, lebih menawan..
“SESUNGGUHNYA ALLAH LEBIH TAHU APA YANG TERBAIK BUAT HAMBANYA.”


Okay aten dah search makcik google, kebanyakan jawapan fakta yang diberi ialah perkara diatas.image

2.Firman Allah swt

Maksudnya: Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada. [An-Nur: 31].

Firman Allah

{يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا} الأحزاب (59)
Maksudnya: {Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isteri dan anak-anak perempuan kamu serta kepada para isteri orang mukmin sekalian, hendaklah menghulurkan JILBAB mereka ke seluruh tubuh badan mereka kerana dengan itu mereka akan mudah dikenali (sebagai wanita mukminah) dan mereka selamat daripada gangguan. Dan sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang}. [Al-Ahzab: 59].

 See, Allah meminta kaum Hawa ini menutup auratnya, agar mereka dapat dikenali sebagai mukminah . Tak adalah sampai kita tak boleh nak bezakan dia muslimah atau non muslimah. 
#deeptak?
Malah melalui pemakaian yang menutup aurat termasuk bertudung kita kaum muslimah dapat selamat daripada gangguan. Almaklumlah mata wanita dan mata lelaki kan berlainan *peace

 
Haaa kan cantik bila dah bertudung Photobucket

Semoga kita semua sentiasa dalam lindungan Allah. Aamiinn :)












Labels: